Sovint, el que ens fa falta per sentir-nos millor és, senzillament, expressar el que portem a dins: dibuixar, pintar, fer una escultura… Hi ha gent que aquesta experiència la necessita més que d’altres. Aleshores es pot recórrer a l’artteràpia, molt utilitzada en l’educació de mainada amb necessitats especials. Normalment, la teràpia a través de l’art es practica a les aules, però no ha de ser així forçosament. I si hem de fer-ho en un altre lloc, on millor que en un museu, rodejats de quadres i escultures?
El Museu de la Garrotxa ho ha vist clar i ha començat una prova pilot amb la complicitat de l’Escola d’Educació Especial Joan XXIII, la Fundació La Fageda i l’ONCE. L’escenari és la Sala Oberta, on aquests dies s’exposa una selecció d’obres de Miquel Blay. De les sessions se’n cuiden els especialistes de l’Associació d’Artteràpia d’Olot (Altrart). Després de fer-hi una visita guiada, els alumnes s’armen amb folis,llapis de colors i fang i, a partir de la pregunta genèrica Què és per a tu una escultura? i del que tenen al voltant, elaboren les seves pròpies creacions. Per descomptat, el resultat no és el més important; el que importa és el procés. Durant la visita “es fan preguntes sobre algunes de les escultures; es parla de l’expressivitat i el moviment, s’observen o es toquen –o es fan les dues coses– les peces i, sobretot, s’escolta el que suggereixen a cadascun dels participants”, expliquen des del museu olotí. Tot seguit es fa el treball personal, l’esmentat exercici de buidar el que es porta dins: emocions, sensacions… Cada grup hi fa dues sessions, repartides en dos dies.
El projecte, a més, serveix per a un dels principals objectius del museu, que és obrir-lo i fer-lo accessible a tota mena de públic. Les primeres visites han convençut tant els responsables del museu com els dels centres que hi han participat i, per tant, molt probablement Què és per a tu una escultura? tindrà continuïtat a curt termini.
Foto: Un dels grups que ha participat en el taller, a la sala oberta del Museu de la Garrotxa, on hi ha l’exposició sobre Miquel Blay. Cedida per MUSEU DE LA GARROTXA.